تراسی به مساحت 250 مترمربع در طبقه دوم ساختمان کتابخانه قرار داشت که برای توسعه سایت اطلاعرسانی در نظر گرفتهشده بود اما در طول این مدت کارکردهای مختلفی برای آن در نظر گرفته شد و درنهایت هنگام طراحی و چیدمان میزها، امکان برگزاری کارگاه ها و دوره های آموزشی مبتنی بر رایانه بهعنوان کارکرد اصلی این سایت در نظر گرفته شد. پروژه ساخت و تجهیز سایت آموزش و توانمندسازی پژوهشگران از بهمنماه 1392 آغاز و تا تیرماه 1396 به طول انجامید.
اهداف سایت آموزش و توانمندسازی پژوهشگران |
فراهم نمودن محیط کارگاهی و آموزشی برای توسعه مهارت های اساتید، دانشجویان و کارکنان
برگزاری کارگاه ها و دوره های آموزشی مبتنی بر رایانه
برگزاری سمینارها و همایش های تحت وب
پخش زنده کارگاهها، همایش ها و سمینارها
تولید محتوای دیجیتال
تجهیزات و امکانات سایت آموزش و توانمندسازی پژوهشگران |
بهرهگیری از فنّاوری دسکتاپ مجازی برای ارائه خدمات فنّاوری به کاربران با ظرفیت 200 دستگاه رایانه
فراهم نمودن 68 ایستگاه کاربری با استفاده از سختافزار Zero Client با امکان دسترسی کاربران به شبکه محلی و شبکه اینترنت
ویدئو پروژکتور و صفحهنمایش
6 دستگاه تلویزیون
3 دستگاه دوربین Full HD رباتیک
میکسر صدا و تصویر
ویژگی های سایت آموزش و توانمندسازی پژوهشگران |
بهرهگیری از فنّاوری دسکتاپ مجازی |
مجازیسازی دسکتاپ (VDI یا Virtual Desktop Infrastructure) به فنّاوری اشاره دارد که در آن سیستمعامل کاربران بهصورت ماشین مجازی روی سرور نصب و راهاندازی می گردد و کلیه اطلاعات سیستمعامل، برنامه های نصبشده و تنظیمات شخصی کاربران همگی روی سرور قرار می گیرد. در این روش کاربران بهوسیله اتصال از راه دور به دسکتاپ یا میز کار خود روی سرور متصل می شوند، به ویندوز یا سیستمعامل خود لاگین کرده و مانند یک سیستم شخصی با آن کار میکنند. یک ماشین مجازی از منابع فیزیکی یک کامپیوتر استفاده می کند. این منابع می توانند پردازنده، حافظه رم و یا دیسک های ذخیرهسازی باشند. ماشین های مجازی با بهره گیری از این منابع، یک نوعی از کامپیوتر را شبیهسازی می کنند. برای مجازیسازی دسکتاپ ها در مرکز خدمات اطلاعرسانی دانشگاه از امکانات نرمافزارهای VMware و Horizon Client و سختافزار Zero Client استفادهشده است. با توجه به نیازهای کاربران در این مرکز سه نوع ماشین با کارکردهای مختلف تدارک دیدهشده است:
• ماشین هایی با کارکرد عمومی برای استفاده از اینترنت و نرمافزارهای کاربردی عمومی مانند مجموعه نرمافزارهای آفیس
• ماشین هایی با کارکرد محاسباتی و تحلیل آماری
• ماشین هایی با کارکرد طراحی و گرافیکی
پخش زنده کارگاه ها، همایش ها و سمینارها |
بهمنظور بهره گیری بیشتر اساتید، دانشجویان و کارکنان و بخصوص دانشکده های اقماری در شهرستان های استان از کارگاهها و دوره های آموزشی برگزارشده در مرکز خدمات اطلاعرسانی دانشگاه امکان پخش زنده برای سایت آموزش و توانمندسازی پژوهشگران فراهم شد. برای این منظور با همکاری و مشارکت بخش خصوصی امکان پخش زنده اینترنتی از مرکز خدمات اطلاعرسانی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند از طریق تارنمای
http://live.bums.ac.ir باکیفیت عالی و منحصربهفرد فراهمشده است. همچنین کاربران می توانند از سرویس تعبیهشده در وبسایت مدیریت اطلاعرسانی پزشکی و منابع علمی دانشگاه به آدرس
http://mim.bums.ac.ir به پخش زنده اینترنتی کارگاه ها دسترسی داشته باشند. لازم به ذکر است کاربران میبایست بر روی مرورگر اینترنت خود، نرمافزار بهروز شده Flash Player داشته باشند.
بهرهگیری از سرویس های ویدئوکنفرانس و وب کنفرانس |
سرویس های ویدئوکنفرانس و وب کنفرانس از امکانات دیگری هستند که برای مشارکت از راه دور مدرسین و شرکتکنندگان، در جلسات، سمینارها و همایش های برگزارشده در سایت آموزش و توانمندسازی پژوهشگران فراهمشده است. سرویس وب کنفرانس مرکز خدمات اطلاعرسانی دانشگاه بر بستر نرمافزار Adobe Connect و از طریق تارنمای
http://webc.bums.ac.ir/lib در دسترس است. استفاده از سیستم دنبال کننده خودکار سخنران (Auto Track) در سایت آموزش و توانمندسازی پژوهشگران قابلیت منحصربهفردی را برای این مرکز فراهم کرده است تا در ارتباطات وب کنفرانسی و ویدئوکنفرانسی تمام 68 ایستگاه کاربری (افراد حاضر در سالن) بتوانند بهطور مستقل با سایر مراکز یا افراد حاضر در وب کنفرانس یا ویدئوکنفرانس ارتباط برقرار نمایند.
بهرهگیری از سیستم کنفرانس و تصویربرداری پیشرفته |
سایت آموزش و توانمندسازی پژوهشگران با بهره گیری از سیستم کنفرانس باکیفیت و میکسر صدا و تصویر پیشرفته قابلیت مناسبی را برای پخش صدای سالن و ذخیرهسازی و انتشار صدا و تصویر باکیفیت در سرویس های وب کنفرانس، ویدئوکنفرانس و پخش زنده را فراهم کرده است. مدیریت صوت سالن با 69 میکروفون کنفرانسی بدون پارازیت و حساسیت به تلفن همراه و سایر دستگاه های الکترونیکی و سه دستگاه میکروفون بیسیم دستی، یقهای و هد ستی و چهار دستگاه باند اکتیو بااتصال به یک دستگاه میکسر صدای پیشرفته انجام می شود. سه دستگاه دوربین رباتیک Full HD به همراه یک دستگاه میکسر تصویر پیشرفته و دو دستگاه تلویزیون مانیتورینگ برای تصویربرداری از سالن به کار می روند. با تدارک دستگاههای سختافزاری و نرمافزاری امکان ارتباط بین سیستم کنفرانس و کنترل دوربین ها برقرارشده است، بهنحویکه با روشن شدن هر میکروفون کنفرانس بهطور خودکار، دوربین تصویر سخنران را به میکسر تصویر ارسال می¬کند. میکسرهای صوت و تصویر به یک دستگاه ضبط کننده پیشرفته متصل شده و صدا و تصویر منتخب از میکسرها با استفاده از این دستگاه بر روی دو دستگاه هارد با ظرفیت 500 گیگابایت باکیفیت Full HD ذخیره می¬شود. فیلم¬های تولیدشده از کارگاه ها و دوره های آموزشی پس از تدوین از طریق کتابخانه دیجیتال دانشگاه به آدرس
http://diglib.bums.ac.ir در اختیار اعضا قرار میگیرد.
تجهیزات نمایش و توزیع تصاویر |
یک دستگاه ویدئو پروژکتور قدرتمند برای نمایش تصویر بر روی پرده نمایش بهاندازه 4*3 متر نصبشده و دو دستگاه تلویزیون 65 اینچ نصبشده در جلوی سالن تصاویر موردنیاز را در سالن نمایش می دهند. انتقال تصویر بر روی مانیتورهای میزهای اساتید و شرکتکنندگان امکان ویژهای است که برای این سالن طراحی و راهاندازی شده است. 68 دستگاه مانیتور با دو درگاه ورودی برای این سالن تهیه شد که ورودی HDMI برای نمایش تصویر ماشینهای مجازی و ورودی VGA برای نمایش تصویر منتخب سالن استفاده می شود. تصویر منتخب خروجی از میکسر تصویر به یک دستگاه ماتریکس منتقل میشود. ماتریکس بکار گرفتهشده دارای 8 درگاه ورودی و 8 درگاه خروجی است که امکان انتقال هر یک از 8 تصویر ورودی را به هر یک از 8 درگاه خروجی یا دستگاه نمایشی فراهم می کند. تصویر خروجی از ماتریکس با دستگاه های اسپلیتر متعدد تکثیرشده و با استفاده از شبکه کابلی VGA به مانیتورهای نصبشده بر روی میزهای سالن منتقل می شود و کاربران میتوانند با انتخاب درگاه ورودی، تصویر پخششده در سالن را بر روی مانیتور مقابل خود نمایش دهند.
در نصب سقف فضای 250 متری تراس کتابخانه تلاش شد از سقف سبک با سازه فضا کار استفاده شود تا سالن بدون ستون مسقف شود و فضای مناسبی برای سایت آموزش و توانمندسازی فراهم گردد. از پوشش پتینه برای دیوارها، سقف کاذب آکوستیک و کفپوش استفاده شد تا انعکاس صدا در سالن به حداقل برسد. میزها بهصورت نیمدایره با مرکزیت ساختمان کتابخانه چیدمان شدند. انتقال کابل های برق و شبکه از کف سالن اجرا شد و برای هر میز یک یا چند باکس کفی نصب و در طراحی میزها کانالی برای عبور سیمهای برق، کابلهای شبکه، VGA و کنفرانس و نصب پریز برق در نظر گرفتهشده است. همچنین بخشی از میز برای جای کیف و وسایل همراه کاربران اختصاص یافت.
ازآنجاییکه هنگام خرید، تنوع مانیتورهای دارای دو درگاه ورودی محدود بودند، ارتفاع پایه مانیتورهای خریداریشده به میزان 7 سانتیمتر کوتاه شدند تا ارتفاع مانیتورها مانع ارتباط چشمی مدرس و شرکتکنندگان نشود.
سیستم برق، روشنایی اضطراری و تهویه مطبوع |
با توجه به قدیمی بودن تابلوهای قبلی برق، یک کابل مناسب برای انتقال برق سه فاز از پست برق ورودی ساختمان کتابخانه به سایت آموزش و توانمندسازی پژوهشگران کشیده شد و تابلوی برق متناسب با ساختار سایت طراحی و نصب گردید. یک دستگاه UPS آنلاین با ظرفیت 30 KVA بهمنظور کنترل نوسانات برق و تأمین برق اضطراری سایت تهیه و در مسیر برق رایانه ها و سیستم روشنایی سایت قرار گرفت. این دستگاه هنگام قطع برق به مدت 120 دقیقه می تواند برق موردنیاز تجهیزات سایت را تأمین نماید.
برای تأمین سرمایش و گرمایش سایت دو دستگاه پکیج پشتبامی با ظرفیت 10 تن تهیه و نصب شد که این کانال های دمش و مکش، کار انتقال جریان هوا و انتقال هوای تازه به سالن را انجام می دهند و گرمایش و سرمایش سالن را همراه با تهویه مطبوع فراهم می کنند.