شماره 6:
تشخیص نوع مزاج و رعایت تغذیه مناسب با مزاج مادران، در کاهش زردی نوزادان مؤثر است.
پژوهشی با عنوان بررسی ارتباط رژیم غذایی و مزاج مادر با زردی نوزادان در شهرستان قائنات در سال 1401 انجام شده است. زردی یکی از مشکلات شایع دوران نوزادی است که در صورت عدم تشخیص و درمان به موقع، میتواند عوارض جدی و خطرناک مانند آسیبهای مغزی را به دنبال داشته باشد. تغذیه مناسب مادر در دوران شیردهی نقش بسیار مهمی در رشد و تکامل شیرخوار دارد و عدم توجه به آن میتواند باعث اختلال در رشد نوزاد و پیامدهایی مانند زردی شود. این مطالعه شامل ۲۰۰ نوزاد بود که به دو گروه نوزادان سالم و نوزادان مبتلا به زردی به عنوان نمونه پژوهش تقسیم شدند، بدین ترتیب که نوزادان مبتلا به زردی بستری در بخش مراقبتهای ویژه و نوزادان سالم مراجعهکننده به مراکز بهداشتی انتخاب شدند. پس از کسب رضایت آگاهانه از مادران، اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه مزاج شناسی توسط آن ها تکمیل گردید. نتایج نشان داد که بین جنسیت نوزاد، مرتبه زایمان، تحصیلات والدین و تعداد سقط و مردهزایی با زردی رابطهای وجود ندارد. اما سن حاملگی، وزن نوزاد، شغل پدر و مزاج مادر تأثیرگذار بودند. به ویژه، مادران دارای مزاج سرد نسبت به مادران دارای مزاج گرم کمترین میزان شیوع زردی را در نوزادان خود داشتند. همچنین، مزاج تر و خشک تأثیری بر زردی نوزادان نداشت.این پژوهش بر اهمیت توجه به مزاج مادر و تغذیه او در دوران بارداری و شیردهی تأکید دارد و پیشنهاد میکند برنامههای آموزشی برای ارتقاء آگاهی مادران در این زمینه طراحی و اجرا شود تا بتواند به کاهش مشکلات زردی نوزادان کمک کند.